Къде отиват играчките?

Този модул от #ЗаеднодействайСМузейко иска да насочи твоето внимание върху друг сериозен проблем, засягащ околната среда. Найлоновите торбички са сред най-големите замърсители на природата и морското дъно. Те се събират и преработват трудно. Когато не взимаш найлонови торбички при пазаруване и използваш своя торба за многократна употреба, ти допринасяш за една по-чиста околна среда. Пластмасовите бутилки са друг основен замърсител на околната среда. Тези с означение PET1 се преработват и рециклират ефективно. Когато почистваш, смачкваш и изхвърляш в жълтия контейнер всички бутилки с този код, ти използваш своята суперсила да изхвърляш разделно и да се грижиш за природата, която ни заобикаля.

Модулът поставя акцент върху замърсяването на океаните с пластмаса, особено на играчки като основен продукт, за чиято покупка и изхвърляне децата са ключов фактор. Модулът се стреми да направи ярко визуално впечатление и да предизвика размисъл за свръх производството и употребата на играчки.

Нашите участници

Здравейте! Радвам се за вашата кампания,която сте пуснали. Най-много се радвам,че повечето неща аз ги спазвам и не...

Здравейте! Радвам се за вашата кампания,която сте пуснали. Най-много се радвам,че повечето неща аз ги спазвам и не мога много да дам оценка,защото е дълго време! Мия зъбите на спряла вода и много се карам на семсейството ми за това! Събирам и изхвърлям отделно,може би шишетата са около от 3до 5 на седмица(мляко и някое друго шише вода,но гледам ги използвам отново! За найлоновите торбички,аз съм купила мрежи за плодове и зеленчуци ,както и пазарски чанти за много кратна употреба. Ако пресметна горе - долу спестям за една седмица две големи торби и 5-7 малки найлонови торбички! Ще кача снимка мрежи и пазар.чанти! Закупили сме енергоспестяващи крушки и ходя след цялото семейство и се карам да гасят лампата дори да е за малко или ако са забравили! Не знам дали с това бих участвала ,но ще се радвам,да приемете и моят пример,освен тези! Посадих 7 дръвчета(първите ми),заради 7те навършени години на моето дете ,това беше новото ми предизвикателство! 😇 Успех с кампанията!

Жулиета Джеркова

Радваме се, че предизвикателствата са наша практика...всички листа хартия, кофички кисело мляко, стъклени бутилки и др. рециклираме, капачките...

Радваме се, че предизвикателствата са наша практика...всички листа хартия, кофички кисело мляко, стъклени бутилки и др. рециклираме, капачките отделно, пестим водата, използваме торбички за многократна употреба при пазаруване и изобщо ценим всеки ресурс и се стремим нашия отпечатък върху природата да е минимален, за да може планетата да е чиста и приятно място за живеене.

Мая Иванова

Ние с мама почти никога не взимаме найлонови торбички. 7Х2 дни=14Х1=14 торбички

Ние с мама почти никога не взимаме найлонови торбички. 7Х2 дни=14Х1=14 торбички

Дими Олег Анзъров

От години ползвам памучна торбичка за многократна употреба. Скоро видях,че се предлагат такива и за плодове и зеленчуци,...

От години ползвам памучна торбичка за многократна употреба. Скоро видях,че се предлагат такива и за плодове и зеленчуци, алтернатива на найлоновите торбички за еднократна употреба. Сдобих се и с тях. За 14 дни спестявам ползването на поне 20 найлонови торбички.

Николай Георгиев

За съжаление почти навсякъде се предлагат найлонови торбички. С едно ходене на пазарчето за плодове и зеленчуци, си...

За съжаление почти навсякъде се предлагат найлонови торбички. С едно ходене на пазарчето за плодове и зеленчуци, си донасям между 2-3 найлонови торбички вкъщи. Това ме накара да си взимам по 2 памучни торби, дори и едната да ми е излишна за да избегна найлоновите торбички. Спестявам за две седмици около 40 найлонови торбички.

Наталия Асенова

Използваме за пазар платинени чанти за многократна употреба. За две седмици сме спести ли поне 10бр найлонови торби,...

Използваме за пазар платинени чанти за многократна употреба. За две седмици сме спести ли поне 10бр найлонови торби, не пазаруваме всеки ден.

Антоанета Христова

Събираме и изхвърляме разделно отпадъците си от години и не само вкъщи. Всички рециклируеми опаковки се измиват преди...

Събираме и изхвърляме разделно отпадъците си от години и не само вкъщи. Всички рециклируеми опаковки се измиват преди да бъдат изхвърлени. За месец само кофичките от кисело мляко са 40 броя, а бутилките са около 20 броя, кенчета около 10… Проблем е, че контейнерите за разделно събиране намаляха и когато няма удобен такъв там където изхвърляш общия боклук, става по-трудно да убедиш и други да се включат.

Албена Тодорова

Винаги в себе си нося памучни торбички, тъй като за 2 седмици аз спестявам по 40-50 найлонови торбички.

Винаги в себе си нося памучни торбички, тъй като за 2 седмици аз спестявам по 40-50 найлонови торбички.

Мартин Асенов

Здравейте! Винаги имам в дамската си чанта една такава платнена торбичка, която да използвам при пазаруване. Предимството и...

Здравейте! Винаги имам в дамската си чанта една такава платнена торбичка, която да използвам при пазаруване. Предимството и е, че е изключително лека, лесно се сгъва, не замърсява околната среда и може да се пере. За последните две седмици съм спестила 21 найлонови торбички!

Детелина Христова

Около 20 торбички сме спестили за две седмици.

Около 20 торбички сме спестили за две седмици.

Ивелина Иванова

Елиза е на 2г и 8 месеца. Много се забавлява да мачкаме бутилките заедно, да слагаме в една...

Елиза е на 2г и 8 месеца. Много се забавлява да мачкаме бутилките заедно, да слагаме в една голяма туба капачките от бутилките и да ги оставяме в определените контейнери.

Детелина Кръстева

Здравейте! Аз се казвам Нико и съм на 10 години. От много отдавна събирам разделно отпадъците и това...

Здравейте! Аз се казвам Нико и съм на 10 години. От много отдавна събирам разделно отпадъците и това е поредният кашон за този месец. Миналият месец предадох 6,03кг. пластмаса.

Николай Каменов

Здравейте! Всеки ден почти ходим поне веднъж до магазина и от години използвам свои торбички за многократна употреба...

Здравейте! Всеки ден почти ходим поне веднъж до магазина и от години използвам свои торбички за многократна употреба като се опитвам да създам този навик и в близките и приятелите си. Торбичките за еднократна употреба, които постим за две седмици са поне 20. Надявам се все повече хора да спрат да използват найлонови торбички и да свикнат да носят собствени!

Десислава Данева

Здравейте! Тази седмица сме изхвърлили с децата около 15 пластмасови бутилки. Събираме в един плик всички отпадъци за...

Здравейте! Тази седмица сме изхвърлили с децата около 15 пластмасови бутилки. Събираме в един плик всички отпадъци за разделно изхвърляне и щом се напълни, 10-годишният ми син го носи и разпределя в контейнерите. Яд ме е единствено, че понякога в тях няма място, той връща всичко и отива да провери на следващия ден.

Моника Миленкова

Здравейте, Страхотна инициатива! Ние от много години събираме разделно отпадъците, ползваме наши платнени многократни торбички за пазаруване и...

Здравейте, Страхотна инициатива! Ние от много години събираме разделно отпадъците, ползваме наши платнени многократни торбички за пазаруване и предполагам, че спестяваме поне по 5 найлонови на всеки 2 седмици. Избягваме да купуваме в пластмасови бутилки не само заради замърсяването, но и защото повечето отделят бисфенол в течността, която съдъжат. Вероятно спестяваме по десетина пластмасови бутилки, купувайки в стъклени. Поздрави, Стоян, Дари и Дани

Стоян Петров

9 бутилки

9 бутилки

Марина Николова

Колкото и да сме забързани и заети, с Дилан никога не забравяме нашите торбички за пазар, за да...

Колкото и да сме забързани и заети, с Дилан никога не забравяме нашите торбички за пазар, за да не се налага да ползваме найлонови.

Диляна Найденова

Тази седмица ще изхвърля 21 бутилки.

Тази седмица ще изхвърля 21 бутилки.

Петър Николов

Вкъщи събираме разделно и изхвърляме отпадъците от опаковки разделно в цветните контейнери. Тази снимка е от преди време,...

Вкъщи събираме разделно и изхвърляме отпадъците от опаковки разделно в цветните контейнери. Тази снимка е от преди време, но все още разделяме хартия, пластмаса и стъкло и така помагаме на природата. Събираме поне 2-3 кг. хартия и още толкова пластмаса месечно.

Виктор Христов