Аз изхвърлям разделно

Предизвикателство 7

Найлоновите торбички са сред най-големите замърсители – те се събират и преработват трудно. Не взимай найлонови торбички, когато пазаруваш, и използвай своя торба за многократна употреба. Опитай се да пресметнеш колко найлонови торбички си спестил за 2 седмици и ни изпрати броя им като отговор във формата по-долу.

Предизвикателство 8

Пластмасовите бутилки с означение PET1 се преработват и рециклират ефективно. Почисти, смачкай и изхвърли в жълтия контейнер всички бутилки с този код. Колко бутилки изхвърли в жълтия контейнер тази седмица? Остави своя отговор във формата по-долу.

Булекопак АД е организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. Дружеството извършва дейност от 2004 г. и за 2021 г. е поело ангажимент да събира и рециклира отпадъците от опаковки на близо 2 500 български и чуждестранни компании, представени на българския пазар, с очаквано количество пуснати на пазара опаковки от приблизително 90 хил. тона. Организацията е изградила и обслужва системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки с цветни контейнери за повече от 1 млн. и 300 хил. жители в 60 общини на територията на страната.

Основен фокус на дейността на Булекопак АД е увеличаването на знанията на населението за опазването на околната среда. Образователно-информационните кампании, които Булекопак АД организира, са съобразени със спецификите на различните възрастови групи. Организацията си е поставила за цел да постигне трайна промяна в начина на мислене и изграждане на положителна нагласа в населението към разделното събиране на отпадъците и опазването на околната среда.


Нашите участници

Здравейте! Радвам се за вашата кампания,която сте пуснали. Най-много се радвам,че повечето неща аз ги спазвам и не...

Здравейте! Радвам се за вашата кампания,която сте пуснали. Най-много се радвам,че повечето неща аз ги спазвам и не мога много да дам оценка,защото е дълго време! Мия зъбите на спряла вода и много се карам на семсейството ми за това! Събирам и изхвърлям отделно,може би шишетата са около от 3до 5 на седмица(мляко и някое друго шише вода,но гледам ги използвам отново! За найлоновите торбички,аз съм купила мрежи за плодове и зеленчуци ,както и пазарски чанти за много кратна употреба. Ако пресметна горе - долу спестям за една седмица две големи торби и 5-7 малки найлонови торбички! Ще кача снимка мрежи и пазар.чанти! Закупили сме енергоспестяващи крушки и ходя след цялото семейство и се карам да гасят лампата дори да е за малко или ако са забравили! Не знам дали с това бих участвала ,но ще се радвам,да приемете и моят пример,освен тези! Посадих 7 дръвчета(първите ми),заради 7те навършени години на моето дете ,това беше новото ми предизвикателство! 😇 Успех с кампанията!

Жулиета Джеркова

Радваме се, че предизвикателствата са наша практика...всички листа хартия, кофички кисело мляко, стъклени бутилки и др. рециклираме, капачките...

Радваме се, че предизвикателствата са наша практика...всички листа хартия, кофички кисело мляко, стъклени бутилки и др. рециклираме, капачките отделно, пестим водата, използваме торбички за многократна употреба при пазаруване и изобщо ценим всеки ресурс и се стремим нашия отпечатък върху природата да е минимален, за да може планетата да е чиста и приятно място за живеене.

Мая Иванова

Ние с мама почти никога не взимаме найлонови торбички. 7Х2 дни=14Х1=14 торбички

Ние с мама почти никога не взимаме найлонови торбички. 7Х2 дни=14Х1=14 торбички

Дими Олег Анзъров

От години ползвам памучна торбичка за многократна употреба. Скоро видях,че се предлагат такива и за плодове и зеленчуци,...

От години ползвам памучна торбичка за многократна употреба. Скоро видях,че се предлагат такива и за плодове и зеленчуци, алтернатива на найлоновите торбички за еднократна употреба. Сдобих се и с тях. За 14 дни спестявам ползването на поне 20 найлонови торбички.

Николай Георгиев

За съжаление почти навсякъде се предлагат найлонови торбички. С едно ходене на пазарчето за плодове и зеленчуци, си...

За съжаление почти навсякъде се предлагат найлонови торбички. С едно ходене на пазарчето за плодове и зеленчуци, си донасям между 2-3 найлонови торбички вкъщи. Това ме накара да си взимам по 2 памучни торби, дори и едната да ми е излишна за да избегна найлоновите торбички. Спестявам за две седмици около 40 найлонови торбички.

Наталия Асенова

Използваме за пазар платинени чанти за многократна употреба. За две седмици сме спести ли поне 10бр найлонови торби,...

Използваме за пазар платинени чанти за многократна употреба. За две седмици сме спести ли поне 10бр найлонови торби, не пазаруваме всеки ден.

Антоанета Христова

Събираме и изхвърляме разделно отпадъците си от години и не само вкъщи. Всички рециклируеми опаковки се измиват преди...

Събираме и изхвърляме разделно отпадъците си от години и не само вкъщи. Всички рециклируеми опаковки се измиват преди да бъдат изхвърлени. За месец само кофичките от кисело мляко са 40 броя, а бутилките са около 20 броя, кенчета около 10… Проблем е, че контейнерите за разделно събиране намаляха и когато няма удобен такъв там където изхвърляш общия боклук, става по-трудно да убедиш и други да се включат.

Албена Тодорова

Винаги в себе си нося памучни торбички, тъй като за 2 седмици аз спестявам по 40-50 найлонови торбички.

Винаги в себе си нося памучни торбички, тъй като за 2 седмици аз спестявам по 40-50 найлонови торбички.

Мартин Асенов

Здравейте! Винаги имам в дамската си чанта една такава платнена торбичка, която да използвам при пазаруване. Предимството и...

Здравейте! Винаги имам в дамската си чанта една такава платнена торбичка, която да използвам при пазаруване. Предимството и е, че е изключително лека, лесно се сгъва, не замърсява околната среда и може да се пере. За последните две седмици съм спестила 21 найлонови торбички!

Детелина Христова

Регистрирай се!

Изпълни едно от предизвикателствата, качи снимка или сподели резултата си с нас и се включи в томболата за награди!


    Потвърждавам, че съм запознат/а с Правилата на Играта, Общите условия на muzeiko.bg и Политиката за поверителност

    Съгласен/на съм да получавам персонализирана онлайн реклама от Музейко