Живот за ненужни предмети

Първият модул от образователната изложба показва дългия път, през който преминават продуктите и опаковките преди да достигнат до потребителите. Той се състои от множество различни етапи, всеки от които изисква енергия и работа. Но знаеш ли, че тези ресурси могат да бъдат спестени, тъй като много от опаковките на хранителни продукти могат да се използват повторно или да бъдат превърнати в нещо ново? От консервните кутии стават чудесни стойки за моливи, а от пластмасовите бутилки – хранилки за птици. Измисляйки нещо ново и полезно, в което да превърнеш използваните опаковки, ти използваш своята суперсила да използваш повторно и опазваш околната среда.

Kак да вдъхнем живот на ненужни предмети, за да бъдат използвани отново или да бъдат ценни за някой друг.

Да се замислим какво се случва с празните опаковки след консумация на продукта; да научат за преизползването и рециклирането; какво е нужно за да се случи рециклирането; как да разпознават символите по опаковките; колко време е нужно за определен вид опаковка за да се разпадне Модулът интегрира работен плот и стари предмети – пощенска кутия, врата прозорец.

Нашите участници

У дома от няколко години използваме торбички от плат, като напълно сме изключили еднократните найлонови торби. Предпочитаме да...

У дома от няколко години използваме торбички от плат, като напълно сме изключили еднократните найлонови торби. Предпочитаме да пазаруваме насипно в собствени съдове или торбички. По този начин даваме пример, че ценим природата и не коства нищо в нашето ежедневие.

Габриела Филимонова

Привет! Аз непрекъснато губя чорап. От този, който остане правя играчка (говорещ чорап) за малкия ми братовчед. Изпращам...

Привет! Аз непрекъснато губя чорап. От този, който остане правя играчка (говорещ чорап) за малкия ми братовчед. Изпращам снимка, на която се вижда следващия ми прототип. Сега остава да изгубя поредния си чорап!

Бойко Мартинов

Участваме с Владимир Райнов - на 2 години и 9 месеца с нашата хранилка за птици. Направена е...

Участваме с Владимир Райнов - на 2 години и 9 месеца с нашата хранилка за птици. Направена е от използвана бутилка за вода и две стари дървени лъжици.

Цветина Стоянова

Кутия от шоколадови бонбони, използвани дървени шишчета за барбекю, найлонова опаковка и няколко семки от лимон- всичко превърнато...

Кутия от шоколадови бонбони, използвани дървени шишчета за барбекю, найлонова опаковка и няколко семки от лимон- всичко превърнато в домашна мини оранжерия.

Нава Зинал

Това са Криси и Мони, обожават кофичките от кисело мляко, освен за рециклиране стават и за игра, разсаждане...

Това са Криси и Мони, обожават кофичките от кисело мляко, освен за рециклиране стават и за игра, разсаждане на растение, правене на саксии и какво ли още не! :)

Цветина Големанова

В нашия дом се събират всякакви неща - ролки от тоалетна хартия, от кухненска ролка, клечки от сладолед....

В нашия дом се събират всякакви неща - ролки от тоалетна хартия, от кухненска ролка, клечки от сладолед. Затова си правим моливници.

Боряна Илиева

От стари и непотребни вещи направихме с децата къща за птици, а от пластмасова бутилка - хранилка, за...

От стари и непотребни вещи направихме с децата къща за птици, а от пластмасова бутилка - хранилка, за да имат и те убежище за зимата и храна!

Галина Колева

Здравейте, аз съм Ерна, на 8 г. Вкъщи рециклираме и се опитваме да използваме повторно опаковките. Тук виждате...

Здравейте, аз съм Ерна, на 8 г. Вкъщи рециклираме и се опитваме да използваме повторно опаковките. Тук виждате чудесната фурна, която изработих от ненужна кутия. Тя се превърна в красива и уникална играчка и мога да готвя печени неща за моите кукли. Спестих и купуването на готова детска играчка - фурна. Страхотно е да изработвате неща с приятели и роднини. Освен, че пазим природата, много се забавляваме 😊.

Ерна Вепшек

От консервени кутии станаха чудесни кутии за моливи.

От консервени кутии станаха чудесни кутии за моливи.

Красимира Димитрова

В нашия дом рециклирането е начин на живот. Вярваме, че на всяка стара вещ може да се вдъхне...

В нашия дом рециклирането е начин на живот. Вярваме, че на всяка стара вещ може да се вдъхне живот и да се превърне в нещо ново, красиво и полезно. Старите опаковки от буркани стават на свещници, старите списания се превръщат в декоративна купа и безброй цветя, а една достолепна книга, отдавна загубила силата на писмената си, доби нова форма и стана на декоративна тиква. Всички предмети са сътворени заедно със сина ми Дамян Стоилов 12г.

Силвия Момчилова

От празните ролки от тоалетна хартия стават моливници, играчки чудовища, правили сме също декорация за Коледа (коледни свещи)...

От празните ролки от тоалетна хартия стават моливници, играчки чудовища, правили сме също декорация за Коледа (коледни свещи) и мартенички. А това са нашите супергеройски гривни, с които отключваме нашите суперсили.

Донка Чолакова

А това е хранилката ни за птици, изработена от празна кутия от сирене, сламки и канап.

А това е хранилката ни за птици, изработена от празна кутия от сирене, сламки и канап.

Донка Чолакова

Природата е магия - вятърът, дъждът, гората, насекомите. Това обяснявам на моя 4-годишен син, който много обича да...

Природата е магия - вятърът, дъждът, гората, насекомите. Това обяснявам на моя 4-годишен син, който много обича да ходи на излети. "С грижа за природата" е нещо, към което се стремим в семейството. И с малки жестове се опитваме да научим детето, че природата ни е важна. Със сина ми боядисахме кофички от кисело мляко и ги превърнахме в импровизирани хранилки за птички. Истинско вълнение беше да подберем храната за малките летящи приятели и да закачим двете кофички.

Борислва Бибиновска

Аз съм Маламир, на 11 години. Изработих моливник от оцветени в жълто бобчета, консервена кутия и малко цветна...

Аз съм Маламир, на 11 години. Изработих моливник от оцветени в жълто бобчета, консервена кутия и малко цветна хартия. Създава ми настроение в скучните учебни часове.

Евелина Минкова

Аз съм Християн на 5 г. Обичам да изобретявам неща с кутии от продукти. Направих си къща,в която...

Аз съм Християн на 5 г. Обичам да изобретявам неща с кутии от продукти. Направих си къща,в която паркирам колите си.

Марина Михайлова

Калина Иванова

Превръщам изгорелите електрически крушки в играчки за елха :)

Превръщам изгорелите електрически крушки в играчки за елха :)

Ива Върбанова

Обичаме с децата да вдъхваме нов живот на старите вещи .Създадохме си “Градинката” пълна с забавни камъчести пчелички...

Обичаме с децата да вдъхваме нов живот на старите вещи .Създадохме си “Градинката” пълна с забавни камъчести пчелички и калинки,от стар стол направихме мостчето над каменната рекичка.От стара леко счупена саксия сътворихме дом на фей и тролчета ,а от стари дъски които намерихме захвърлени,с въображение построихме къщички за птици.

Ани Джамбазка

Избрахме супергероя Използвай повторно. От бурканчетата пюре, които съм похапвала мама събра капачките и ми направи забавна дрънкалка...

Избрахме супергероя Използвай повторно. От бурканчетата пюре, които съм похапвала мама събра капачките и ми направи забавна дрънкалка с, която си играя дълго време.

Наталия Асенова

Кутия от капсули за прах. Решихме да я използваме за ракла в която, да съхраняваме дрехи и аксесоари...

Кутия от капсули за прах. Решихме да я използваме за ракла в която, да съхраняваме дрехи и аксесоари на куклите, така играта се превръща в истинска забава.

Наталия Асенова

Включвам се с моята дъщеря Преслава на 6г. Тя много обича да ползва старите кутии от адаптивно мляко...

Включвам се с моята дъщеря Преслава на 6г. Тя много обича да ползва старите кутии от адаптивно мляко за моливник и още куп други игри. Също така, нейните братя близнаци редовно използват старите пластмасови опаковки от кисело мляко за купички за солети и царевични пръчици.

Галя Дичева

Използвам кутиите от фурми като чекмеджета :)

Използвам кутиите от фурми като чекмеджета :)

Ива Върбанова

Използваме кашоните от банани за събиране на клечки за подпалки :)

Използваме кашоните от банани за събиране на клечки за подпалки :)

Ива Върбанова

Украсявам бурканите от сладка и туршии и ги ползвам да си слагам моливи, четки и тн.

Украсявам бурканите от сладка и туршии и ги ползвам да си слагам моливи, четки и тн.

Ива Върбанова

Събираме големите буркани, в тях се прави зимнина, сиропи. Малките бурканчета използваме за подправки или ги декорираме

Събираме големите буркани, в тях се прави зимнина, сиропи. Малките бурканчета използваме за подправки или ги декорираме

Елизабет Христова

Използвам 10 л туба от вода за пускам топчета. По този начин усъвършенствам фината си моторика и много...

Използвам 10 л туба от вода за пускам топчета. По този начин усъвършенствам фината си моторика и много се забавлявам.

Мартин Асенов

Здравейте! От тази форма за бонбони стана много красив моливник!

Здравейте! От тази форма за бонбони стана много красив моливник!

Детелина Христова

Ето как моята дъщеря използва пластмасови бутилки от минерална вода, за да сложи индивидуални послания към семейството, приятелите...

Ето как моята дъщеря използва пластмасови бутилки от минерална вода, за да сложи индивидуални послания към семейството, приятелите и съучениците, с цел да подобри настроението на всички близки хора.

Мирослава Джикова

Аз съм Йоана на 8 години и много обичам да се грижа за природата. Направих си тази таблица...

Аз съм Йоана на 8 години и много обичам да се грижа за природата. Направих си тази таблица за умножение с рамка от използван канап.

Йоана Назърова

Моливник от дъното на пластмасова бутилка и хартия от коледен подарък.

Моливник от дъното на пластмасова бутилка и хартия от коледен подарък.

Диман Найденов

Александра е направила седмична програма, декорирана с хартия от букети, която намира повторно приложение в ежедневието.

Александра е направила седмична програма, декорирана с хартия от букети, която намира повторно приложение в ежедневието.

Александра Михайлова Туджарска

Прочетена книга и картичка за новия й притежател. Габи дарява книга, която вече е прочела, на център за...

Прочетена книга и картичка за новия й притежател. Габи дарява книга, която вече е прочела, на център за подкрепа на деца.

Габриела Туджарска

Диди обича да твори, да рисува и различни театрални игри. Реши да направи играчки за куклен театър, с...

Диди обича да твори, да рисува и различни театрални игри. Реши да направи играчки за куклен театър, с които да забавлява по-малките деца в лятната занималня. Измайсторени са от ролка за тоалетна хартия, салфетки и рециклирана хартия.

Невена Давидова

Тео е малък изобретател и мечтател, който разчита на въображението си във всички игри. Любимото му занимание е...

Тео е малък изобретател и мечтател, който разчита на въображението си във всички игри. Любимото му занимание е да строи роботи, да проектира различни изобретения и да прави експерименти. Специално за Музейко сътвори Касичка от кофичка от кисело мляко и цветна опаковъчна хартия.

Невена Давидова

Ето как със сина ми (11г.) използвахме повторно празна стъклена бутилка за украса на дома и синя найлонова...

Ето как със сина ми (11г.) използвахме повторно празна стъклена бутилка за украса на дома и синя найлонова торбичка за училищния му проект по тема, подобна на вашата :-)

Стефка Лазарова

Маги на 8 г. направи хранилка за птици от пластмасова бутилка :) Няколко дена по-късно всички семки бяха...

Маги на 8 г. направи хранилка за птици от пластмасова бутилка :) Няколко дена по-късно всички семки бяха изядени!

Ваня Петрова

От стари хартии и опаковки стават чудесни, цветни разделители за книги!

От стари хартии и опаковки стават чудесни, цветни разделители за книги!

Антон Стефанов

От бурканче от пюре на моята сестричка и стари вестници направих моливник. Намокрих вестниците, направих лепило от вода...

От бурканче от пюре на моята сестричка и стари вестници направих моливник. Намокрих вестниците, направих лепило от вода и брашно и след това облепих старото бурканче. Като изсъхна го боядисах с цветовете на нашето знаме и малко шарено тиксо за красота.

Ива Огнянова

Повечето опаковки от продукти могат да се използват повторно за игра или да живеят нов живот като полезни...

Повечето опаковки от продукти могат да се използват повторно за игра или да живеят нов живот като полезни вещи. Обичам да разкрасявам стари кутии със салфетки и да садя в тях цветя, които да подарявам.

Михаела Йорданова

Здравейте! Ние сме си по кутийките от сладолед, вместо моливници. Имаме и компостер в градината и така си...

Здравейте! Ние сме си по кутийките от сладолед, вместо моливници. Имаме и компостер в градината и така си правим и тор за цветята и зеленчуците на мама.

Яна Жекова

Синът ми, Кристиан Стефанов, претвори кофичка от кисело мляко в купа за Стикита и разни други малки играчки....

Синът ми, Кристиан Стефанов, претвори кофичка от кисело мляко в купа за Стикита и разни други малки играчки. Използва и запазени опаковки от букети. Така даже са подходящо опаковани и за поДАРък.

Елиз Хикметова

С децата от Къща за четящи хлапета "Приказка без край" всяка година през зимата поставяме хранилка птрици направена...

С децата от Къща за четящи хлапета "Приказка без край" всяка година през зимата поставяме хранилка птрици направена от шише за минерална вода. Сега през топлия сезон храната на пернатите е в изобилие, но пък няма достатъчно вода. Затова отново от бутилка за вода направихме поилка за птици.

Анелия Пенкова

Привет, Маги се включва в предизвикателството "Аз използвам повторно", като сътвори змия и Ариел от ролки от тоалетна...

Привет, Маги се включва в предизвикателството "Аз използвам повторно", като сътвори змия и Ариел от ролки от тоалетна хартия! Какво по-хубаво от ръчно сътворени играчки от преизползвани материали!!! :)

Ваня Петрова

Здравейте, Оги на 7 г. изработи слонче и Тритон от ролки от тоалетна хартия за предизвикателството на Музейко!

Здравейте, Оги на 7 г. изработи слонче и Тритон от ролки от тоалетна хартия за предизвикателството на Музейко!

Цветелин Недев

Участвам заедно с дъщеря си Ева на 1 година и 8 месеца. При използването на мокри кърпички събирам...

Участвам заедно с дъщеря си Ева на 1 година и 8 месеца. При използването на мокри кърпички събирам пластмасовите капачета и от тях правя много интересна игра за нея - залепям капачетата върху картон и отдолу скривам картинки на различни животни или предмети. Интереса към играта е вече с месеци.

Боряна Симеонова

Вместо да изхвърляме остатъците от ламиниран паркет, можем да направим различни неща от тях, например къщичка за птици.

Вместо да изхвърляме остатъците от ламиниран паркет, можем да направим различни неща от тях, например къщичка за птици.

Иван Душков

Здравейте! Нашето семейство всичко цени и рециклира. Изречението не ни е случайно! Ние вкъщи и на работа имаме...

Здравейте! Нашето семейство всичко цени и рециклира. Изречението не ни е случайно! Ние вкъщи и на работа имаме компостери, няколко контейнери за разделно събиране стъкло, пластмаса, която е измита и хартия, и го правим, винаги! Правихме пиняти и бухалка от бутилка, ползвам стари картони, кутии, рзрезки, става съвсем забава. Ужасно смущаващи е да зная, че заради моя бутилка някоя птичка е загубила живота! А играчките вместо веселие са в тежест на безброи други същества! Детето ми редовно прави къщички за семена на птички от консерва или пластмасови бутилки, а всяка консерва получава втори живот като малка или голяма саксия. Често вкъщи разговаряме за възможността на природата сама да се справи с проблема и за нашето съдействие. С обучение, отношение и последователност към проблема е пътят - висока оценка на материали и суровини,постоянно рециклиране и развитие способите за опазване на околната среда. Поздрави, Марги!

Мргарита

Здравейте! Работя в детска градина и уча децата да обичат природата и да се грижат за нея. Опитвам...

Здравейте! Работя в детска градина и уча децата да обичат природата и да се грижат за нея. Опитвам се да ги запаля и науча да мислят и творят, да правят най-различни играчки и украси от използвани вече неща. Това са таралежчета от ролки от тоалетна хартия. Имаме доста направени неща, но за съжаление можем да качим само една снимка :) Харесахме вашата инициатива и с удоволствие се включваме в нея.

Йорданка Игнатова

Емилия Николова

Ето какво виждам аз в старите дрехи. И те ме поглеждат през очите на Елза.

Ето какво виждам аз в старите дрехи. И те ме поглеждат през очите на Елза.

Елица Калова

Ние, учениците от 3 в клас на СУ "Георги Измирлиев", гр. Горна Оряховица се включваме в предизвикателство 1....

Ние, учениците от 3 в клас на СУ "Георги Измирлиев", гр. Горна Оряховица се включваме в предизвикателство 1. Представяме някои от крайните продукти от работилнички по преизползване на пластмаса и хартия. Учениците сами дадоха идеи какви материали биха могли да преизползват и какви предмети ще успеят да изработят от тях. Идеите се обединиха около създаване на забавни игри за свободното време и през междучасията. Създадоха игра Морски шах, Веселата азбука, Часовник. Предизвикахме учениците да мислят за начини, по които могат да рециклират и у дома . Смятаме, че инициативите и дейностите са изключително значими и полезни, особено за по-малките ученици. Нашата мисия е не само да образоваме и възпитаваме, но и да изграждаме и развиваме активна гражданска позиция за едно по-добро и по-чисто бъдещо Утре.

Кремена Енчева

С мама направихме прекрасна хранилка за птици от голяма пластмасова бутилка от минерална вода. Хем е красива, хем...

С мама направихме прекрасна хранилка за птици от голяма пластмасова бутилка от минерална вода. Хем е красива, хем ще нахраним птиците, а и оползотворяваме пластмасов отпадък.

Виктор Христов

Измайсторих робот от капачки и смятам, получи ми се добре.

Измайсторих робот от капачки и смятам, получи ми се добре.

Виктор Христов

Дрешки за шишета от умалели детски чорапчета

Дрешки за шишета от умалели детски чорапчета

Наталия Христова

#повторно С дъщеря ми - Белослава 9г. направихме елха от хартиената ролка на тоалетна хартия и кестени/на сн/...

#повторно С дъщеря ми - Белослава 9г. направихме елха от хартиената ролка на тоалетна хартия и кестени/на сн/ И двете обичаме да рисуваме и си направихме органайзер за четки от пласмасовите ролки на хартия за касов апара Имаме органайзери и от металните консерви с с царевица и грах :)

Дани Христова &Бела

Винаги се старая да използвам опаковките повторно. Направих писта на синът ми от опаковка на ел.уред.

Винаги се старая да използвам опаковките повторно. Направих писта на синът ми от опаковка на ел.уред.

Марина Михайлова

Измайсторих къща от кибритени кутии с интериор и екстериор :-)

Измайсторих къща от кибритени кутии с интериор и екстериор :-)

Виктор Христов

Симпатични роботи от капачки.

Симпатични роботи от капачки.

Виктор Христов