Аз използвам повторно

Предизвикателство 1

Много от опаковките на хранителни продукти могат да се използват повторно или да бъдат превърнати в нещо ново. От консервните кутии стават чудесни стойки за моливи, а от пластмасовите бутилки – хранилки за птици. Измисли нещо ново и полезно, в което да превърнеш използваните опаковки. След това изпрати снимка, като попълниш формата за регистрация по-долу.

Предизвикателство 2

Дали някой около нас няма нужда от нещо, което вече не използваме? Прочетена книга, яке, което ни е малко, или лампа, която ни е омръзнала. Намери приятел, който ще се зарадва на нещо твое, и му го подари. След това изпрати снимка, като попълниш формата за регистрация по-долу.

Екобулпак България АД е национална организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. Организацията поема задълженията за разделно събиране и рециклиране на отпадъците от опаковки на над 4 000 компании от различни сектори на икономиката. Екобулпак България работи с общините и обществото за изграждане и поддържане на устойчиви системи за разделно събиране, обработване и предаване за рециклиране на отпадъци от опаковки.

От организацията са уверени в това, че успехът на разделното събиране на отпадъци от опаковки зависи от усилията на всички нас, като основна цел в комуникационната им стратегия е приобщаване на всички възрастови групи към разделното събиране с подчертан ангажимент към подрастващите. Затова Екобулпак България АД съвместно с Булекопак АД подкрепя кампанията Зеленодействай с Музейко.


Нашите участници

У дома от няколко години използваме торбички от плат, като напълно сме изключили еднократните найлонови торби. Предпочитаме да...

У дома от няколко години използваме торбички от плат, като напълно сме изключили еднократните найлонови торби. Предпочитаме да пазаруваме насипно в собствени съдове или торбички. По този начин даваме пример, че ценим природата и не коства нищо в нашето ежедневие.

Габриела Филимонова

Привет! Аз непрекъснато губя чорап. От този, който остане правя играчка (говорещ чорап) за малкия ми братовчед. Изпращам...

Привет! Аз непрекъснато губя чорап. От този, който остане правя играчка (говорещ чорап) за малкия ми братовчед. Изпращам снимка, на която се вижда следващия ми прототип. Сега остава да изгубя поредния си чорап!

Бойко Мартинов

Участваме с Владимир Райнов - на 2 години и 9 месеца с нашата хранилка за птици. Направена е...

Участваме с Владимир Райнов - на 2 години и 9 месеца с нашата хранилка за птици. Направена е от използвана бутилка за вода и две стари дървени лъжици.

Цветина Стоянова

Кутия от шоколадови бонбони, използвани дървени шишчета за барбекю, найлонова опаковка и няколко семки от лимон- всичко превърнато...

Кутия от шоколадови бонбони, използвани дървени шишчета за барбекю, найлонова опаковка и няколко семки от лимон- всичко превърнато в домашна мини оранжерия.

Нава Зинал

Това са Криси и Мони, обожават кофичките от кисело мляко, освен за рециклиране стават и за игра, разсаждане...

Това са Криси и Мони, обожават кофичките от кисело мляко, освен за рециклиране стават и за игра, разсаждане на растение, правене на саксии и какво ли още не! :)

Цветина Големанова

В нашия дом се събират всякакви неща - ролки от тоалетна хартия, от кухненска ролка, клечки от сладолед....

В нашия дом се събират всякакви неща - ролки от тоалетна хартия, от кухненска ролка, клечки от сладолед. Затова си правим моливници.

Боряна Илиева

От стари и непотребни вещи направихме с децата къща за птици, а от пластмасова бутилка - хранилка, за...

От стари и непотребни вещи направихме с децата къща за птици, а от пластмасова бутилка - хранилка, за да имат и те убежище за зимата и храна!

Галина Колева

Здравейте, аз съм Ерна, на 8 г. Вкъщи рециклираме и се опитваме да използваме повторно опаковките. Тук виждате...

Здравейте, аз съм Ерна, на 8 г. Вкъщи рециклираме и се опитваме да използваме повторно опаковките. Тук виждате чудесната фурна, която изработих от ненужна кутия. Тя се превърна в красива и уникална играчка и мога да готвя печени неща за моите кукли. Спестих и купуването на готова детска играчка - фурна. Страхотно е да изработвате неща с приятели и роднини. Освен, че пазим природата, много се забавляваме 😊.

Ерна Вепшек

От консервени кутии станаха чудесни кутии за моливи.

От консервени кутии станаха чудесни кутии за моливи.

Красимира Димитрова

В нашия дом рециклирането е начин на живот. Вярваме, че на всяка стара вещ може да се вдъхне...

В нашия дом рециклирането е начин на живот. Вярваме, че на всяка стара вещ може да се вдъхне живот и да се превърне в нещо ново, красиво и полезно. Старите опаковки от буркани стават на свещници, старите списания се превръщат в декоративна купа и безброй цветя, а една достолепна книга, отдавна загубила силата на писмената си, доби нова форма и стана на декоративна тиква. Всички предмети са сътворени заедно със сина ми Дамян Стоилов 12г.

Силвия Момчилова

От празните ролки от тоалетна хартия стават моливници, играчки чудовища, правили сме също декорация за Коледа (коледни свещи)...

От празните ролки от тоалетна хартия стават моливници, играчки чудовища, правили сме също декорация за Коледа (коледни свещи) и мартенички. А това са нашите супергеройски гривни, с които отключваме нашите суперсили.

Донка Чолакова

А това е хранилката ни за птици, изработена от празна кутия от сирене, сламки и канап.

А това е хранилката ни за птици, изработена от празна кутия от сирене, сламки и канап.

Донка Чолакова

Природата е магия - вятърът, дъждът, гората, насекомите. Това обяснявам на моя 4-годишен син, който много обича да...

Природата е магия - вятърът, дъждът, гората, насекомите. Това обяснявам на моя 4-годишен син, който много обича да ходи на излети. "С грижа за природата" е нещо, към което се стремим в семейството. И с малки жестове се опитваме да научим детето, че природата ни е важна. Със сина ми боядисахме кофички от кисело мляко и ги превърнахме в импровизирани хранилки за птички. Истинско вълнение беше да подберем храната за малките летящи приятели и да закачим двете кофички.

Борислва Бибиновска

Аз съм Маламир, на 11 години. Изработих моливник от оцветени в жълто бобчета, консервена кутия и малко цветна...

Аз съм Маламир, на 11 години. Изработих моливник от оцветени в жълто бобчета, консервена кутия и малко цветна хартия. Създава ми настроение в скучните учебни часове.

Евелина Минкова

Аз съм Християн на 5 г. Обичам да изобретявам неща с кутии от продукти. Направих си къща,в която...

Аз съм Християн на 5 г. Обичам да изобретявам неща с кутии от продукти. Направих си къща,в която паркирам колите си.

Марина Михайлова

Калина Иванова

Превръщам изгорелите електрически крушки в играчки за елха :)

Превръщам изгорелите електрически крушки в играчки за елха :)

Ива Върбанова

Обичаме с децата да вдъхваме нов живот на старите вещи .Създадохме си “Градинката” пълна с забавни камъчести пчелички...

Обичаме с децата да вдъхваме нов живот на старите вещи .Създадохме си “Градинката” пълна с забавни камъчести пчелички и калинки,от стар стол направихме мостчето над каменната рекичка.От стара леко счупена саксия сътворихме дом на фей и тролчета ,а от стари дъски които намерихме захвърлени,с въображение построихме къщички за птици.

Ани Джамбазка

Избрахме супергероя Използвай повторно. От бурканчетата пюре, които съм похапвала мама събра капачките и ми направи забавна дрънкалка...

Избрахме супергероя Използвай повторно. От бурканчетата пюре, които съм похапвала мама събра капачките и ми направи забавна дрънкалка с, която си играя дълго време.

Наталия Асенова

Кутия от капсули за прах. Решихме да я използваме за ракла в която, да съхраняваме дрехи и аксесоари...

Кутия от капсули за прах. Решихме да я използваме за ракла в която, да съхраняваме дрехи и аксесоари на куклите, така играта се превръща в истинска забава.

Наталия Асенова

Включвам се с моята дъщеря Преслава на 6г. Тя много обича да ползва старите кутии от адаптивно мляко...

Включвам се с моята дъщеря Преслава на 6г. Тя много обича да ползва старите кутии от адаптивно мляко за моливник и още куп други игри. Също така, нейните братя близнаци редовно използват старите пластмасови опаковки от кисело мляко за купички за солети и царевични пръчици.

Галя Дичева

Използвам кутиите от фурми като чекмеджета :)

Използвам кутиите от фурми като чекмеджета :)

Ива Върбанова

Използваме кашоните от банани за събиране на клечки за подпалки :)

Използваме кашоните от банани за събиране на клечки за подпалки :)

Ива Върбанова

Украсявам бурканите от сладка и туршии и ги ползвам да си слагам моливи, четки и тн.

Украсявам бурканите от сладка и туршии и ги ползвам да си слагам моливи, четки и тн.

Ива Върбанова

Събираме големите буркани, в тях се прави зимнина, сиропи. Малките бурканчета използваме за подправки или ги декорираме

Събираме големите буркани, в тях се прави зимнина, сиропи. Малките бурканчета използваме за подправки или ги декорираме

Елизабет Христова

Използвам 10 л туба от вода за пускам топчета. По този начин усъвършенствам фината си моторика и много...

Използвам 10 л туба от вода за пускам топчета. По този начин усъвършенствам фината си моторика и много се забавлявам.

Мартин Асенов

Здравейте! От тази форма за бонбони стана много красив моливник!

Здравейте! От тази форма за бонбони стана много красив моливник!

Детелина Христова

Ето как моята дъщеря използва пластмасови бутилки от минерална вода, за да сложи индивидуални послания към семейството, приятелите...

Ето как моята дъщеря използва пластмасови бутилки от минерална вода, за да сложи индивидуални послания към семейството, приятелите и съучениците, с цел да подобри настроението на всички близки хора.

Мирослава Джикова

Аз съм Йоана на 8 години и много обичам да се грижа за природата. Направих си тази таблица...

Аз съм Йоана на 8 години и много обичам да се грижа за природата. Направих си тази таблица за умножение с рамка от използван канап.

Йоана Назърова

Моливник от дъното на пластмасова бутилка и хартия от коледен подарък.

Моливник от дъното на пластмасова бутилка и хартия от коледен подарък.

Диман Найденов

Александра е направила седмична програма, декорирана с хартия от букети, която намира повторно приложение в ежедневието.

Александра е направила седмична програма, декорирана с хартия от букети, която намира повторно приложение в ежедневието.

Александра Михайлова Туджарска

Прочетена книга и картичка за новия й притежател. Габи дарява книга, която вече е прочела, на център за...

Прочетена книга и картичка за новия й притежател. Габи дарява книга, която вече е прочела, на център за подкрепа на деца.

Габриела Туджарска

Регистрирай се!

Изпълни едно от предизвикателствата, качи снимка или сподели резултата си с нас и се включи в томболата за награди!


    Потвърждавам, че съм запознат/а с Правилата на Играта, Общите условия на muzeiko.bg и Политиката за поверителност

    Съгласен/на съм да получавам персонализирана онлайн реклама от Музейко