Водата у дома

Знаеш ли, че когато взимаме душ за 8 минути, използваме близо 65 литра вода? А знаеш ли, че водата, която използваме у дома минава дълъг и сложен път на пречистване в станциите за отпадъчни води, за да може да се върне безопасно в природата? Това показва и модулът от нашата образователна изложба, който ще те научи за дългия път на водата и ще те накара да цениш този жизненоважен ресурс. Използвай своята суперсила да пестиш водата и да опазваш околната среда, като взимаш по-кратък душ или спираш водата, докато сапунисваш ръцете си и миеш зъбите си!

Откъде идва водата у дома? И къде отива, след като си измием ръцете? Колко вода изтича, докато си мием зъбите, а не сме спрели кранчето? Как се пречиства водата, преди да се върне в природата? Това са част от въпросите, чиито отговори децата сами могат да намерят в модула „Водата у дома“.

Нашите участници

Заради този малчуган се научих да съм много бърза във всичко.Моят душ трае между 4 и 5 мин.следователно...

Заради този малчуган се научих да съм много бърза във всичко.Моят душ трае между 4 и 5 мин.следователно по ваши изчисления използвам около 40 л вода всеки един ден седмицата спестявам по 25 л вода , а седмично 175 л не е ли чудесно!

Йоана Йорданова

Синът ми Ивайло (7 год.) е върл природозащитник ( доколкото успява да го осмисли). Тази седмица сме на...

Синът ми Ивайло (7 год.) е върл природозащитник ( доколкото успява да го осмисли). Тази седмица сме на къмпинг и всеки ден успява да се изкъпе за под 2 мин, което по груби сметки сочи, че е спестил около 340л вода. :)

Камелия Кочос

Винаги спирам водата, за да не я хабя.

Винаги спирам водата, за да не я хабя.

Ралица Георгиева

Казвам се Дени,скоро ще стана на 6 г. Винаги спирам водата, когато си мия зъбите, защото мама ми...

Казвам се Дени,скоро ще стана на 6 г. Винаги спирам водата, когато си мия зъбите, защото мама ми е казала, че водата трябва да се пести :)

Петя Панайотова

Аз съм малък, но знам че трябва да ценя водата. Винаги я спирам когато си мия зъбите.

Аз съм малък, но знам че трябва да ценя водата. Винаги я спирам когато си мия зъбите.

Любомира Ангелова

Когато пека нещо в тава, винаги слагам хартия за печене, за да не се цапа тавата , защото...

Когато пека нещо в тава, винаги слагам хартия за печене, за да не се цапа тавата , защото ще използвам по-малко вода за миене така.

Диана Димитрова

Здравейте. Включих се в предизвикателство номер 6. Последната седмица си взимах душ за около 5 минути,което значи ,че...

Здравейте. Включих се в предизвикателство номер 6. Последната седмица си взимах душ за около 5 минути,което значи ,че съм успял да спестя по около 25л вода на душ. Общо за седмицата са 175л вода. Ще запазя тази практика и занапред. Не съм очаквал,че толкова много вода се изразходва за взимане на душ.

Николай Георгиев

Мием чиниите у дома на принципа първо сапунисваме на затворено кранче на чешмата и след това изплакваме всички...

Мием чиниите у дома на принципа първо сапунисваме на затворено кранче на чешмата и след това изплакваме всички заедно. Това е един от начините да пестим вода .

Тодора Димова

Може да съм малка, но ме възпитават да ценя водата. Мия си зъбките и докато ги изчетквам хубаво,...

Може да съм малка, но ме възпитават да ценя водата. Мия си зъбките и докато ги изчетквам хубаво, мама спира водата, а като порастна ще го правя сама.

Наталия Асенова

Когато мия зъбите си, спирам водата, докато ги изчетквам хубаво.

Когато мия зъбите си, спирам водата, докато ги изчетквам хубаво.

Наталия Асенова

Аз съм Мартин и съм на 12 години. Мама ме научи да готвя. Това е остатък от моя...

Аз съм Мартин и съм на 12 години. Мама ме научи да готвя. Това е остатък от моя сладкиш. Ползвам хартия, за да се измие с по-малко вода тавата. Бавното печене намалява разхода на електричество.

Мартин Димов

Христо винаги спира водата, докато си мие зъбите, защото не иска да плаща много за вода.

Христо винаги спира водата, докато си мие зъбите, защото не иска да плаща много за вода.

Христо Гавраилов

Децата от Къща за четящи хлапета "Приказка без край" винаги спират водата, докато търкат ръчичките си. Използват лейка,...

Децата от Къща за четящи хлапета "Приказка без край" винаги спират водата, докато търкат ръчичките си. Използват лейка, за да полеят цветята, а не градиснкия маркуч. Днес направихме и игра, в която разгледахме и други начини, в които можем да спестяваме водата - да събираме дъждовна вода за поливане на цветята; да вземаме кратки душове, когато се къпем; да пускаме пералнята само когато е пълна с дрехи.

Анелия Пенкова

С малкото дете се къпем като пълним ваничка и изхабяваме не повече от 10 литра на вечер, а...

С малкото дете се къпем като пълним ваничка и изхабяваме не повече от 10 литра на вечер, а с голямото под душа се къпем за по 2-3 минути и би трябвало да изразходваме до 25 литра за къпане. Аз самата благодарение на тях двамата успявам да се изкъпя за не повече от 5 минути. Винаги спираме водата, когато мием зъбите, сапусниваме ръцете или съдовете :) Опитваме се да дадем своя малък принос към разумното изразходване на вода.

Гергана Георгиева

Винаги спирам водата да не тече, докато си мия зъбите. Мама казва, че така се спестява много вода,...

Винаги спирам водата да не тече, докато си мия зъбите. Мама казва, че така се спестява много вода, която е едно от най-големите богатства на земята и без нея сме загубени. Затова трябва да я ценим и пестим.

Виктор Христов