Сортер

Рециклирането дава възможност на хората да спестяват природни ресурси и да използват боклук, който може да бъде рециклиран, за направата на нови предмети, потребни в ежедневието ни. Това може да разбере и твоето дете чрез модула „Рециклиране“ от нашата образователна изложба. Той показва различните приложения на рециклираната от обикновена бутилка пластмаса. Използвай и ти с твоето семейство суперсилата да рециклираш и да пазиш околната среда, като почистваш бутилките и кофичките от кисело мляко преди да ги изхвърлиш, за да могат те да бъдат рециклирани успешно!

Какво е разделно събиране на отпадъци от опаковки?
Разделното събиране е отделянето на рециклируемите опаковки от останалите отпадъци, образувани в домакинството, и разделяне на опаковките според вида на материала, от който са изработени.

Какво се случва с отпадъците след тяхното изхвърляне в цветните съдове?
Изхвърлените в контейнерите опаковки се транспортират до специализирани инсталации, където допълнително се сортират по видове материали. Хартията, пластмасите и металите се балират. Стъклото се натрошава и изчиства от примеси и замърсявания. След това отпадъците се преработват се в материали и суровини или в нови продукти и изделия.

Как да изхвърляме правилно отпадъците от опаковки?
Изхвърляйте отпадъците от опаковки, разделени по видове, съгласно обозначенията върху цветните съдове.
Предварително смачкайте пластмасовите бутилки и метални кенове, сгънете кашоните, за да намалите обема им.
Не изхвърляйте силно замърсени опаковки, при необходимост изплакнете. Не изхвърляйте битови и опасни отпадъци, те са нерециклируеми и замърсяват останалите опаковки в контейнерите.

Защо да събираме отпадъците разделно?
Спестяваме природни ресурси и електроенергия. Намаляваме замърсяването и спестяваме място на депата. Пазим околната среда.

Нашите участници

Ние рециклираме хартия, пластмаса, стъкло. Често изхвърляме заедно разделно на път за детска градина. Този месец сме рециклирали...

Ние рециклираме хартия, пластмаса, стъкло. Често изхвърляме заедно разделно на път за детска градина. Този месец сме рециклирали 30 чисти кофички от кисело мляко.

Стефан Аврамов

С тази щипка събира боклуците по време на разходка - по улицата, в парка, в кварталната градинка. За...

С тази щипка събира боклуците по време на разходка - по улицата, в парка, в кварталната градинка. За съжаление все още има междублокови пространства затрупани с различни отпадъци. Любимо му е изхвърляне на стъкло в зелените кофи. Конкретно за инициативата - различен брой пластмасови бутилки на седмица, но всички в правилната кофа.

Стелиана Димитрова

Включих се в Педизвикателство номер 3. За около месец успях да събера хартия тежаща 1266 гр,която изхвърлих разделно.

Включих се в Педизвикателство номер 3. За около месец успях да събера хартия тежаща 1266 гр,която изхвърлих разделно.

Николай Георгиев

Вкъщи всичко се изхвърля разделно. За около месец събрахме 1500 гр хартия.

Вкъщи всичко се изхвърля разделно. За около месец събрахме 1500 гр хартия.

Наталия Асенова

Всеки ден изпивам по 1 кофичка мляко за да порастна голяма. Рециклирам я задължително с помоща на мама...

Всеки ден изпивам по 1 кофичка мляко за да порастна голяма. Рециклирам я задължително с помоща на мама или тати в жълтия контейнер. За 1 месец изхвърлям 31 кофички, а понякога и повече.

Мартин Асенов

Възпитанието към рециклиране се изгражда от малки. Хапвам мляко всеки ден и всички кофички ги нося до жълтите...

Възпитанието към рециклиране се изгражда от малки. Хапвам мляко всеки ден и всички кофички ги нося до жълтите кофи. Месечно нося за рециклиране около 30-35 кофички.

Мартин Асенов

Редовно измивам кофичките от кисело мляко, отстранявам капачките и изхвърлям в контейнера за рециклиране. За месец юли 2021...

Редовно измивам кофичките от кисело мляко, отстранявам капачките и изхвърлям в контейнера за рециклиране. За месец юли 2021 г. - 30 кофички. За месец август 2021-5 кофички.

Маргарита Симеонова

500-600 грама

500-600 грама

Маринба Николова

Трябва да учиме децата от малки да бъдат съпричастни към опазването на околната среда в която живеем! Те...

Трябва да учиме децата от малки да бъдат съпричастни към опазването на околната среда в която живеем! Те са нашето бъдеще, а околната среда е светът в който живеем!

Виктория Георгиева

На месец изхвърляме около 3 кг. хартия, но този месец участвахме в мероприятието "Стара хартия за нова книга"...

На месец изхвърляме около 3 кг. хартия, но този месец участвахме в мероприятието "Стара хартия за нова книга" и занесохме над 10 кг. хартия за рециклиране, с което спасихме дървета, а и получих нови книжки за четене. Съчетах полезното с приятното....

Виктор Христов